Autoverzekering berekenen

Tegenwoordig zijn er steeds meer online verzekeraars die zeer gunstige autoverzekeringen aanbieden en vaak ook aantrekkelijke acties hebben. Hierdoor kan het gunstig zijn om regelmatig de kosten van de verschillende aangeboden autoverzekeringen te berekenen en met elkaar te vergelijken. Dit kan veel kosten besparen. Daarom is het raadzaam om een autoverzekering eerste te berekenen voor het definitief afsluiten ervan. De premies voor autoverzekeringen zijn niet gereglementeerd en de verschillen tussen de vele aanbieders zijn aanzienlijk.

Het berekenen van autoverzekeringen bij verschillende aanbieders dient steeds volgens dezelfde criteria te worden gedaan, om een correct beeld te krijgen. Dit kan gemakkelijk online worden geregeld. Op grond van een aantal basisgegevens, zoals het kenteken, de kilometers per jaar, de schadevrije jaren, de geboortedatum van de bestuurder, de postcode en de gewenste dekking kan al snel een overzicht worden opgemaakt en verschillende verzekeringen met elkaar worden vergeleken.

Er zijn verschillende opties waar voor kan worden gekozen bij het afsluiten van een autoverzekering. Er kan gekozen worden voor het vereiste minimum en enkel een WA worden afgesloten, maar daarbij kan ook een beperkt of volledig casco worden genomen. Het is verstandig om de autoverzekering voor de drie mogelijke formules te berekenen, want soms is het verschil in prijs tussen twee mogelijkheden kleiner dan verwacht en kan een ruimere verzekering worden genomen met een betere dekking. Het is raadzaam om een autoverzekering te kiezen altijd met het idee een zo voordelig mogelijk een zo ruim mogelijke dekking aan te gaan. Op deze manier kunnen offertes worden opgevraagd met de beste prijs ten opzichte van de kwaliteit die de verzekeraar aanbiedt. Zoals voor alle andere verzekeringen, geld ook voor autoverzekeringen dat wie goed geïnformeerd is, de beste aankopen doet. Weten waar je voor betaalt en wat je ervoor krijgt, is essentieel.

Hoogte van de premie
De premie voor een autoverzekering bepaalt de maandelijkse kosten die betaald moeten worden voor de verzekering. Deze premie is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren die de premie bepalen, zijn een aantal kenmerken van de auto, zoals de nieuwwaarde van de auto, het bouwjaar van de auto, de prijs van de auto en het merk, model en type auto (grote en gewicht). Daarnaast zijn nog een paar andere zaken van invloed op de hoogte van de premie voor een autoverzekering, zoals de postcode van de aanvrager, het gemiddeld aantal gereden kilometers per jaar, de aard van gebruik van de auto (zakelijk of privé), hoe lang de bestuurder in bezit is van een rijbewijs, de leeftijd van de bestuurder, de autoschade in het verleden (schadevrije jaren). Alle maatschappijen belonen bestuurders die schadevrij rijden met een no-claim korting of een bonus-malusstelsel. Voor elk schadevrij gereden jaar krijgt een bestuurder een extra trede. Een trede staat gelijk aan een korting van ongeveer 5% en de totale korting kan zelfs oplopen tot 80%. Wanneer de bestuurder toch schade veroorzaakt, dan stijgt de premie weer.

Daarbij heeft de gekozen vorm van dekking ook invloed op de premie. Er bestaan verschillende types autoverzekering, namelijk de autoverzekering met WA-dekking, de autoverzekering met Beperkt-Casco dekking, de autoverzekering met volledige Casco dekking (All-Risk). Deze verzekeringen kunnen ook nog worden uitgebreid met aanvullende verzekeringen, zoals een inzittendenverzekering of een rechtsbijstanddekking bijvoorbeeld. Er zijn dus verschillende opties en ze zijn allemaal medebepalend voor de uiteindelijke premie die maandelijks betaald moet worden voor de autoverzekering.

Geen verzekering – gevolgen

Elke eigenaar van een motorrijtuig is verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade (zowel materiële als letstel) toegebracht aan derden. Het doel van de WA-autoverzekering is om derden financieel te beschermen bij letsel en materiële schade veroorzaakt door anderen. In alle landen van de Europese Unie is een autoverzekering verplicht. In Nederland wordt deze verplichting geregeld in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). De Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) verplicht niet alleen tot een aansprakelijkheidsdekking, maar bepaalt ook aan welke minimale eisen de autoverzekering moet voldoen.
Wie zijn auto niet verzekert, loopt het risico van een boete van € 380 die tot driemaal per jaar opgelegd kan worden. Dit betekent dat de kosten van het niet afsluiten van de verplichte WA-verzekering kunnen oplopen tot wel € 1140 per jaar. Daarbij krijgt iedereen die onverzekerd rijdt te maken met een nog veel groter financieel risico wanneer een dergelijke bestuurder de aangerichte schade zelf moet dekken. Dat is aanzienlijk meer dan de kosten van de wettelijk verplichte autoverzekering, die gemiddeld zo’n € 400 per jaar bedraagt. Het is dus verstandiger en voordeliger om een verzekering af te sluiten dan om onverzekerd te rijden.

De RDW houdt een geautomatiseerd gegevensbestand bij waarin alle in Nederland uitgegeven kentekens en alle houders van die kentekens worden bijgehouden. Als vaker dan driemaal in één jaar wordt constateert dat een auto niet verzekerd is, dan kan de officier van justitie de overtreder voor de strafrechter brengen.