Auto importeren uit Vlaanderen: tips

Steeds meer Nederlanders voeren een auto in, in plaats van dat ze deze kopen in eigen land. Dit is al een tijdje aan de gang, min of meer sinds de invoer van de EU. Auto’s zijn namelijk altijd al goedkoper geweest bij onze ooster en zuiderburen. Met name import uit Duitsland is erg populair omdat men zo auto’s van top merken zoals Audi en BMW en Porsche fors goedkoper kan bemachtigen. Maar het gras is niet alleen groener ten oosten van ons. Ook in het zuiden liggen aantrekkelijke mogelijkheden. In dit artikel bespreken we een aantal zaken om rekening mee te houden.

Vlaanderen heeft natuurlijk een groot overduidelijk voordeel op Duitsland, de taal. Het is bij een grote aankoop zoals een auto, we hebben het hier immers niet over een pak melk of een smartphone oplader. Best wel handig om elkaar goed te verstaan en te begrijpen. En indien je de Duitse taal niet machtig bent, gaat dit veel makkelijker in België natuurlijk. Ook kan België dichterbij voor je zijn indien je in het zuiden van het land woont. Naar Antwerpen rijden vanuit Noord-Brabant is natuurlijk beter aan te doen dan naar Leipzig.

Een auto kun je vinden op sites als AutoScout. Die heeft ook een Belgische variant waar je dus advertenties zult vinden van Belgische auto verkopers. Enfin, wanneer je een auto eenmaal besluit te kopen zijn er een aantal documenten om rekening mee te houden. Primair de zogenaamde car-pass. Daar staat een kilometer historie op (bron: easyimport.nl). Bij onze zuiderburen is het verder obligatoir om een keuring uit te laten voeren bij verkoop.

Verder gelden min of meer dezelfde regels als bij een import uit Duitsland. Je mag zelf de auto naar huis rijden. Maar dit kan alleen met een tijdelijk kenteken. Voordat je pas echt kunt gaan rijden in Nederland vervolgens dien je de RDW te bezoeken. We zouden aanbevelen om online een afspraak te maken bij het RDW want zomaar komen opdagen, kan tot teleurstellend lange wachtrij leiden.

Een andere optie is alles gewoon geheel uitbesteden bij een specialist zoals Easy Import, bij deze de gegevens:

Adres: Raasdorperweg 54, 1175 KX Lijnden, Nederland
Telefoon: +31 23 205 2090
URL: https://easyimport.nl/

Zelfs met de kosten van de importeur, de BPM ben je in veel gevallen alsnog beduidend goedkoper uit dan in eigen land aanschaffen.